Specialisaties

Bij onze praktijk kunt u naast Algemene fysiotherapie ook terecht voor:

Specialist in het bewegen

 

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt en het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles vanaf weet, is de fysiotherapeut. Bij de fysiotherapeut kunt u terecht voor de behandeling van uw klachten en om (ergere) klachten te voorkomen.

 

Wanneer gaat u naar de fysiotherapeut?

Bij klachten die te maken hebben met bewegen gaat u naar de fysiotherapeut. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse activiteiten kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten of weer aan het werk. U leert hoe u door te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Hoe gaat Fysiotherapie MTC te werk?

 

U komt bij ons onder behandeling via uw huisarts, een specialist of door zelf contact met ons op te nemen (DTF – directe toegankelijkheid fysiotherapie). Bij uw eerste bezoek wordt middels een aantal vragen en een lichamelijk onderzoek een beeld gevormd van uw klachten. Hierna wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klacht.

 

Specialisaties binnen de fysiotherapie

De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij of zij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. Daarnaast kunnen fysiotherapeuten zich specialiseren.

Bij Fysiotherapie MTC hebben wij verschillende specialisaties zoals:

Wij zijn aangesloten bij verschillende zorgnetwerken. De bij deze netwerken aangesloten fysiotherapeuten worden geschoold en delen kennis over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot hun specialisatie.

 

Manuele Fysiotherapie in Lopik en Schoonhoven

 

Manuele therapie is een specifieke behandelmethode binnen de fysiotherapie die vooral geschikt is voor klachten rondom de wervelkolom, zoals pijn en verminderde bewegelijkheid van de lage rug, nek en de gewrichten. Manueel therapeuten hebben na hun opleiding algemene fysiotherapie een master opleiding manuele therapie afgerond. Zij hebben extra kennis van de bewegingsmogelijkheden en in het bijzonder van de wervelkolom. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn.

 

 

Met welke klachten kunt u bij de manueel therapeut terecht?

Voorbeelden van gezondheidsproblemen waarbij de manueel therapeut van Fysiotherapie MTC een rol zou kunnen spelen zijn:

  • (Lage) rugpijn;
  • Hoofdpijn;
  • Nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Schouderklachten;
  • Pijn tussen de schouderbladen;
  • Rib- en borstpijn;
  • Heupklachten;
  • Kaakklachten;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid welke worden opgewekt door specifieke bewegingen van de nek.

De manueel therapeut is speciaal getraind in het uitvoeren van een screening waaruit blijkt of uw klachten bij de manueel therapeut thuishoren.

Het onderzoek en de behandeling van de manueel therapeut

In een eerste gesprek vragen wij uitgebreid naar het ontstaan van de klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de houding en het bewegen wordt beoordeeld. Vervolgens worden met specifieke bewegingen de gewrichten onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld.

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke bewegingen in de gewrichten. Door het uitvoeren van manipulaties (in de volksmond ook wel kraken genoemd) of mobilisatie probeert de manueel therapeut de bewegelijkheid van de gewrichten te herstellen, zodat draaien met het hoofd, bukken of opstaan beter gaat.  Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

Sportfysiotherapie bij Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

 

Sportfysiotherapie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen en zo snel mogelijk hun sport weer willen beoefenen.  Sportfysiotherapie richt zich op de periode vanaf het ontstaan van de blessure totdat de sporter zijn/haar sport heeft hervat op het hoogst haalbare niveau.

De behandeling van sportblessures gaat verder dan de behandeling van andere blessures. De begeleiding duurt namelijk totdat de sporter op zijn/haar oude niveau kan sporten en indien van toepassing weer in staat is om aan wedstrijden deel te nemen.

Daarnaast is de sportfysiotherapeut er voor mensen die beginnen met sporten en hierbij graag professionele begeleiding willen hebben. Sporters die een hoger niveau voor wat betreft hun sportprestaties willen bereiken kunnen ook door de sportfysiotherapeut worden begeleid.

Tijdens de begeleiding geeft de sportfysiotherapeut ook adviezen om blessures en aandoeningen in de toekomst te voorkomen.

 

De sportfysiotherapeut

Onze sportfysiotherapeuten hebben na de opleiding algemene fysiotherapie een Master opleiding sportfysiotherapie gevolgd. De sportfysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en behandeling van patiënten met sportgerelateerde aandoeningen in verschillende leeftijdscategorieën.

De sportfysiotherapeut onderscheidt zich door zijn/haar diepgaande kennis van anatomie (bouw van het lichaam), kinematica (bewegingen van het lichaam), pathologieën (sportaandoeningen), trainingsleer, herstelprocessen en de gevolgen daarvan op de keuzes die gemaakt worden in de sportrevalidatie.  Zij hebben meer kennis in het klinisch redenenen (het maken van eigen observaties en deze koppelen aan medische kennis), het maken van sportspecifieke bewegingsanalyses en het uitwerken van een innovatieve sportrevalidatie.

Wanneer naar de sportfysiotherapeut?

De sportfysiotherapeut behandelt en adviseert patiënten met sportgerelateerde hulpvragen op ieders niveau, ook bij complexe of meerdere aandoeningen. Denk bij sportgerelateerde aandoeningen aan bijvoorbeeld een voorste kruisband revalidatie of acuut letsel na het sporten.
De sportfysiotherapeut is er voor alle sporters met sportgerelateerde zorgvragen; recreatieve sporters, prestatiegerichte sporters (wedstrijdsporters) en topsporters. Ook sporters die na een langdurige periode van inactiviteit (weer) actief willen gaan bewegen of sporten en daarbij mogelijk gezondheidsrisico’s lopen, kunnen bij de sportfysiotherapeuten van Fysiotherapie MTC terecht.

Medical Taping

 

Ter ondersteuning van de behandeling of revalidatie kan de sportfysiotherapeut ook Medical Taping toepassen. Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren en gewrichten in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting.

 

 

 

Fysiotherapie Chronische aandoeningen in Lopik en Schoonhoven

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met een chronische aandoening. Deze aandoeningen kunnen helaas niet genezen worden, maar hebben wel grote invloed op de kwaliteit van leven.

Veel voorkomende chronische aandoeningen zijn:

  1. Longaandoeningen (COPD / Astma)
  2. Diabetes Mellitus
  3. Artrose
  4. Hart- en vaatziekten

U kunt meer informatie over bovengenoemde chronische aandoeningen vinden door erop te klikken.

Ook rugklachten, RA (reumatoïde artritis) en verschillende soorten van kanker kunnen gerekend worden onder de chronische aandoeningen.

 

Bewegen met een chronische aandoening

Het hebben van een chronische aandoening is heel vervelend, maar nog veel vervelender is het wanneer u bepaalde activiteiten in het dagelijks leven niet meer kunt uitvoeren; zoals bijvoorbeeld werken of sporten, maar ook het lopen naar de brievenbus, traplopen of het opstaan uit een stoel. Ook wanneer u een chronische ziekte heeft is het heel belangrijk om genoeg te bewegen. Beweging zorgt ervoor dat u langer fit en sterk blijft. Meer bewegen kan er toe bijdragen dat de klachten niet verder toenemen.

Behandeling van mensen met een chronische ziekte door Fysiotherapie MTC

Onze praktijk richt zich speciaal op chronische zieken. Samen met u wordt gekeken waar op dat moment de grootste problemen in het dagelijks leven liggen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut doet verschillende metingen en testen, waarna in overleg met u persoonlijke doelstellingen worden opgesteld voor een bepaalde trainingsperiode.

Tevens wordt samen met u gekeken op welke manier u zelf in uw dagelijkse leven aan voldoende beweging kunt komen. Aan het einde van de trainingsperiode worden de metingen opnieuw afgenomen en wordt met u besproken of u uw persoonlijke doelstellingen hebt behaald en of u er op een zelfstandige manier mee aan de slag kan.

Blijf in beweging als je kanker hebt

Oncologie fysiotherapie is zorg gericht op de functionele, fysieke, psychische en sociale problemen verbonden met kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen tijdens en na medische behandeling van kanker bijdraagt aan het stabiel houden van het huidige functioneren of een sneller herstel na de behandelingen.

Tijdens de behandelingen adviseert en begeleidt de oncologie fysiotherapeut u in de omgang met de ziekte, het herstel van de fysieke klachten, het in stand houden en mogelijk verbeteren van de conditie en spierkracht.

U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee uw klachten, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, te verminderen, maar het tegenovergestelde is waar.

Oncologie fysiotherapie bij Fysiotherapie MTC

Wanneer kanker wordt gediagnostiseerd heeft dit grote gevolgen, zowel op lichamelijk, emotioneel als sociaal gebied. Zowel door de ziekte zelf, alsmede de gevolgen van de medische behandelingen kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, afname van de algehele conditie, vochtophoping, verminderde spierkracht en mobiliteit of stug littekenweefsel. Door begeleiding van onze oncologie fysiotherapeut kunnen deze klachten effectief beïnvloed worden.

 

Positieve effecten oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie kan zowel tijdens curatieve fase (behandel- en herstel) als de palliatieve fase (waar geen genezing meer mogelijk is) worden ingezet.  Tijdens de medische behandelingen is het belangrijk om actief in beweging te blijven, zodat de kracht en conditie stabieler blijven. Tijdens de herstelfase wordt de conditie verder opgebouwd en worden eventuele klachten die verder herstel bemoeilijken behandeld. In de palliatieve fase verschuiven de doelstellingen naar het optimaliseren van de fysieke conditie en de kwaliteit van het leven.

Doordat onze oncologie fysiotherapeut veel kennis heeft van zowel de ziektebeelden als de medische behandelingen kan volledige zorg geboden worden aan mensen met een oncologische aandoening. Naast de fysieke training, waarbij belasting en belastbaarheid continue worden bewaakt, wordt begeleiding gegeven in het psychosociale functioneren. Een luisterend oor, uitleg over de gevolgen van behandelingen op het lichaam en de psyche en hoe hiermee om te gaan bij dagelijkse activiteiten zijn onderdeel van de begeleiding.  Er wordt altijd een persoonlijk behandelplan opgesteld.

 

Wat is oedeem?

Bij oedeem is er sprake van een abnormale ophoping van vocht. Oedeem kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een trauma of operatie, behandeling van kanker, vaatproblematiek, aanleg of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Er zijn verschillende vormen van oedeem, zoals lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem zijn.

De impact van oedeem op het dagelijkse leven kan heel groot zijn. Klachten die u kunt ervaren zijn een vermoeid gevoel, pijn, bewegingsbeperking en moeilijk lopen.

Onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten kunnen hun vaardigheden inzetten om het lymfestelsel op een zo natuurlijk mogelijke wijze te stimuleren, met als doel de vochtdoorstroming te verbeteren en eventuele stagnatie op te heffen. Hierdoor kan het vocht beter worden afgevoerd en het herstel van het lymfestelsel geactiveerd worden.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in bepaalde ledematen. Dit laatste komt vaker voor dan het eerste. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfsysteem. Er bevinden zich lymfknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfvocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren. Daarbij is druk in de weefsels van ons lichaam een belangrijk gegeven. Als het oedeem primair is betekent dit dat het een aangeboren aandoening is. Na een trauma of operatie spreken we van secundaire oedeem.

Lipoedeem

Lipoedeem is een verkeerde vetcelverdeling. Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Er ontstaat een grote hoeveelheid ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Soms zijn ook de armen aangedaan. De vergrote vetcellen trekken ook vocht aan en houden dit vast. De huid wordt stug en onregelmatig.

Oedeemtherapie door Fysiotherapie MTC

De oedeemtherapeut behandelt patiënten met oefentherapie (ademhalingsoefeningen, beweging) en manuele lymfdrainage om het lymfestelsel op een zo natuurlijk mogelijke wijze te stimuleren. Ook past de oedeemtherapeut compressietherapie toe, behandelt zij patiënten middels zwachtelen of lymfetaping, kan zij met littekentherapie de littekens zacht en soepel maken en geeft zij beweegadviezen en leefregels mee.

Door gespecialiseerde oedeemtherapie zal de omvang van het oedeem verminderen, de huid minder strak en gevoelig zijn en neemt de bewegingsbeperking en het vermoeide gevoel af, waardoor u zich weer prettiger in u vel voelt.

Kinderfysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

Kinderen leren spelenderwijs. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen is er sprake van ontwikkelingsgerelateerde problematiek. De ontwikkeling kan vertraagd, verstoord of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer oefening nodig om een vaardigheid te leren dan anderen.

De groep kinderen die een kinderfysiotherapeut begeleidt kan in drie hoofdgroepen worden verdeeld:

  1. Zuigelingen 0 – 2 jaar
  2. Peuters 2 – 4 jaar
  3. Schoolgaande kinderen 4 – 16 jaar

Waar kan de kinderfysiothepeut uw kind bij begeleiden?

  • Voorkeurshouding zuigelingen
  • Problemen met de motorische ontwikkeling
  • Problemen met de sensomotorische ontwikkeling
  • Schrijfproblemen
  • Angst voor bewegen
  • Bewegingsonrust
  • Pijnklachten aan het bewegingsapparaat
  • Inspanningsproblemen
  • Overgewicht kinderen
  • Sportblessures
  • Chronische aandoeningen zoals hersenbeschadiging, astma, spierziekten

Onderzoek en behandeling door Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

Bij een eerste consult vindt een intake plaats om duidelijkheid te krijgen omtrent de hulpvraag van ouders/verzorgers en kind. Het onderzoek bestaat uit een observatie en gestandaardiseerde testen om het motorische niveau van het kind te beoordelen.

Afhankelijk van het probleem vindt de behandeling plaats op de praktijk, op school of in de thuissituatie. De bevindingen van het onderzoek worden besproken met de ouders/verzorgers. Na aanleiding hiervan stelt de kinderfysiotherapeut een behandelplan op met therapiedoelen en de behandeltermijn.

De kinderfysiotherapie bestaat voornamelijk uit oefentherapie/ bewegingstherapie welke is aangepast aan het ontwikkelingsprofiel van het kind. Met de hulpvraag van ouders en kind als uitgangspunt wordt gebruik gemaakt van kindgericht materiaal.

Beweegprogramma's voor kinderen

KidsFit! is een multidisciplinair beweegprogramma voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar met overgewicht. Tijdens dit programma van 6 maanden wordt er 2x per week getraind onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut en krijgen de kinderen en hun ouders voorlichting van de diëtist. Meer informatie hierover kunt u vinden onder beweegprogramma kidsfit!

“Peuters in Beweging”  is een programma ontwikkeld voor kinderen van 2 t/m 4 jaar met beweegproblemen en overgewicht. In een kort individueel traject wordt door de kinderfysiotherapeut het niveau van motorische ontwikkeling beoordeeld en worden de ouders geadviseerd in de speelmogelijkheden binnen- en buitenshuis.

Neurologische aandoeningen Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

Een neurologische aandoening is een aandoening van het zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neurologische aandoening kan zich uiten in verschillende klachten. Dit is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd. Centraal neurologische aandoeningen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijkse leven. Handelingen die eerst vanzelfsprekend waren, zoals aankleden, boodschappen doen of huishoudelijke activiteiten, kosten meer moeite en energie of zijn soms niet meer mogelijk.

Enkele voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn een hersenbloeding/herseninfarct (CVA), hersenletsel (wel of niet aangeboren), een dwarslaesie, multiple sclerose (MS), Ziekte van Parkinson, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)  of tumoren in het zenuwstelsel.

Klachten neurologische aandoeningen

De zichtbare en niet-zichtbare gevolgen van een neurologische aandoening zijn divers en kunnen het leven een patiënt en zijn/haar omgeving ernstig beïnvloeden. Patiënten kunnen klachten hebben die het bewegen beïnvloeden zoals krachtsverlies, coördinatiestoornissen, evenwichtsstoornissen, spierverkortingen, spasticiteit, gewrichtsverstijvingen, gevoelsstoornissen en vermoeidheid.

Naast lichamelijke klachten kunnen er ook problemen zijn op het gebied van denken (geheugen, aandacht, concentratie, plannen en organiseren) en taal (begrijpen en spreken).  Tevens kunnen veranderingen in het gedrag (karakterverandering) en/of de stemming optreden.

Behandeling neurologische aandoeningen door Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

Neurologische aandoeningen zijn complex en hebben een speciale aanpak nodig. Fysiotherapie bij centraal neurologische aandoeningen richt zich op het opnieuw aanleren van bepaalde functies en op het voorkomen van functieverlies of -achteruitgang. De fysiotherapie heeft als doel om dagelijkse bewegingen zoals de loopfunctie, de balans, de spierkracht, het uithoudingsvermogen en de arm-/handfunctie te verbeteren. De behandelingen helpen u uw dagelijks leven weer op te pakken of voort te zetten binnen uw nieuwe grenzen en mogelijkheden.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut heeft naast een Masteropleiding Geriatriefysiotherapie, specifieke scholing gevolgd en veel ervaring in het behandelen van patiënten met een neurologische aandoening. Daarnaast is zij aangesloten bij het kennisnetwerk CVA en heeft contact met o.a. De Hoogstraat Revalidatie.

Dry Needling door Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden verminderd. Door het gericht prikken met een naald worden spierverhardingen losgemaakt. Het inbrengen van de naald is niet of nauwelijks voelbaar. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier zich kort aanspant.

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam veroorzaakt. Spierverhardingen ontstaan door een verkeerde of te weinig beweging, een ongeluk, een langdurige verkeerde houding, stress of slaaptekort.

Dry Needling behandeling door Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, nekklachten en armklachten zoals een tennis- of golferselleboog, RSI en CANS. Ook geeft Dry Needling goede resultaten bij een hielspoor of scheenbeen irritaties.

Doel is het opwekken van een zgn. ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid wordt vergroot en de pijn kan al snel minder zijn. Als daarbij de bekende pijn wordt gevoeld is de kans groot dat de behandeling positief effect oplevert.

Spierverhardingen door overbelasting bij sporters kunnen zeer effectief behandeld worden met Dry Needling. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meerdere spieren betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit. De fysiotherapeuten betrekken deze spieren ook in de behandeling. Uiteindelijk worden de spieren weer voldoende belastbaar gemaakt door oefentherapie.

Kaakfysiotherapie in Lopik en Schoonhoven

Kaakfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie voor gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en de kaak.

De gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven heeft, in aansluiting op de Masteropleiding Manuele therapie, de Crafta® opleiding gevolgd.

Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in ons lichaam. We gebruiken het intensief. De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken en kauwen, maar ook spreken, zingen, blazen, geeuwen, lachen en zoenen. Spieren en gewrichten die niet goed functioneren kunnen last veroorzaken.

 

Welke klachten behandelt de Crafta® therapeut?

De Crafta® therapeut behandelt de volgende klachten:

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak
  • (Pijnlijk) knakkende kaak
  • Pijn in het gezicht, hoofd en nek
  • Aangezichtspijn
  • Hoofdpijnklachten
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-/halsgebied
  • Klachten in het hoofd-/halsgebied die te maken hebben met spanning.

 

Oorzaken kaakklachten

Het kaakgewricht ligt net voor uw oor. Het bestaat onder meer uit botten en banden, een discus, zenuwen, bloedvaten en spieren.

Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Slijtage
  • Verhoogde spierspanning
  • Verschuiving discus
  • Ongewenste gewoonten als klemmen en knarsen

 

De behandeling

De behandeling bestaat uit manuele technieken in het hoofd, -nek -en gezichtsgebied enerzijds en anderzijds uit een begeleidingsprogramma. Dit programma richt zich op beweging tijdens het dagelijks leven, levensstijl veranderingen en/of pijnbegeleiding. Behandeling van kinderen wordt vaak in samenspraak gedaan met een kinderfysiotherapeut.

De fysiotherapeut werkt samen met andere disciplines zoals de huisarts, tandarts, orthodontist, KNO arts, kinderarts en psycholoog.

 

Echografie bij Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven beschikt sinds 2021 over een echografie apparaat. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten Joep van Poppel en Aron Schinkel zijn opgeleid in het maken en beoordelen van echografiebeelden.

Echografie kan binnen de fysiotherapie naast het reguliere onderzoek en de screening van patiënten, worden toegepast als aanvullend onderzoek. Door echografie kunnen twijfels worden weggenomen en vermoedens worden bevestigd. Dit geeft meer inzicht in de klacht voor zowel de patiënt als de fysiotherapeut. Hierdoor kan er een betere inschatting gemaakt worden betreft het beloop van de klachten en er kan een gerichter behandelplan worden opgesteld.

Hoe werkt echografie bij Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven?

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en oppervlakkige gewrichten in beeld gebracht worden door geluidsgolven. De geluidsgolven worden opgevangen via een echokop. De gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven plaatst de echokop met gel op uw huid in de regio waar u klachten heeft. Op het scherm naast u, wordt het weefsel van het onderzochte gebied in (zwart/wit) beeld gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. De behandeling doet geen pijn en is niet schadelijk voor uw lichaam. De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek met u. Zo kan er samen met u een behandelplan worden opgesteld.