Kanker

Celdeling

Celdeling is het proces waarbij een cel zich opsplitst in twee of meer nieuwe cellen; een heel nauwgezet proces. Ons lichaam bestaat uit miljarden verschillende cellen. In elke cel zit DNA, oftewel onze erfelijkheid. Het DNA deelt en bepaalt wat voor cel en welke functie deze heeft.

Kanker

Dit celdelingsproces gaat elke dag door en daarbij kunnen verkeerde delingen van cellen ontstaan. Kanker is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Er bestaan vele verschillende soorten van kanker. Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en verschijnselen, ook ontstaan ze onder invloed van verschillende factoren (chemische stoffen, virussen, erfelijke factoren). Tumoren zijn verschillend van aard en vorm en kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Als de kwaadaardige tumoren groeien en tegen ander weefsel aandrukken of er doorheen groeien kunnen ze uitzaaiingen veroorzaken. Deze worden verspreid door het lymfesysteem of de bloedbaan en zorgen voor nieuwe tumoren elders in het lichaam.

Begeleiding bij kanker door de oncologie fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC

Onze gespecialiseerde oncologie fysiotherapeut heeft een aanvullende master opleiding gevolgd voor het behandelen van patiënten met kanker. Oncologie fysiotherapie is gericht is op de functionele, fysieke, psychische en sociale problemen verbonden met kanker. Tijdens de behandelingen krijgt u advies en begeleiding bij de omgang met uw ziekte, het herstel, het in stand houden en mogelijk verbeteren van uw conditie en spierkracht.

In alle stadia van de ziekte kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen.  Tijdens de behandelfase is het belangrijk om actief en in beweging te blijven. Hierdoor blijven conditie en kracht stabieler en kunt u de medische behandelingen beter ondergaan. Tijdens de herstelfase helpt oncologie fysiotherapie om de conditie verder op te bouwen of de klachten te behandelen die verder herstel moeilijk maken. Ook in de palliatieve fase, waar geen genezing meer mogelijk is, kan bewegen veel opleveren. Hier verschuiven de doelstellingen naar het optimaliseren van de fysieke conditie en de kwaliteit van leven.