Voorste kruisbandletsel

Kruisbanden

De knie is een scharniergewricht van twee botstukken. Beiden zijn bedekt met een laagje kraakbeen, voor het soepel bewegen van de knie. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zitten banden. In de knie liggen twee menisci en in het midden van de knie liggen twee kruisbanden; de voorste kruisband en de achterste kruisband.

De voorste kruisband heeft 3 functies te weten, het voorkomen van te grote draaibewegingen, het zorgen voor goede stabiliteit om te voorkomen dat het onderbeen niet te ver naar voren glijdt en het voorkomen van het overstrekken van de knie.

Voorste kruisbandletsel

De oorzaak van een voorste kruisbandletsel is een geforceerde draaibeweging of overstrekking van de knie, zoals vaak gebeurt bij sporten als voetbal, hockey, rugby, skiën en zaalsporten. Tijdens de draaibeweging scheurt de voorste kruisband geheel of gedeeltelijk af. Hierdoor ontstaat een instabiliteit van de knie. Kruisbandletsel kan op alle leeftijden voorkomen. Bij een kruisbandletsel wordt vaak een ‘knappend’ geluid gehoord samen met het doorzakgevoel. Vervolgens ontstaat er bijna altijd een zwelling van de knie.

Pijn hoeft niet altijd op de voorgrond te staan. De pijn wordt veroorzaakt door de omliggende structuren die vaak ook beschadigd zijn. Wel geeft het vaak een instabiel gevoel tijdens traplopen, wandelen op scheve stoep of het uit een auto of van de fiets stappen.

 

Behandeling voorste kruisbandletsel door Fysiotherapie MTC

Voor revalidatie van de kruisbanden, zowel na een operatie als wanneer er niet geopeerd is, kunt u terecht bij Fysiotherapie MTC.

Bij een volledige afscheuring van de voorste kruisbanden wordt vaak een operatie uitgevoerd. Tijdens de operatie herstelt de orthopedisch chirurg de voorste kruisband. U moet na deze operatie rekenen op een revalidatie periode bij de fysiotherapeut van 9 maanden tot 1 jaar. De revalidatie kent een aantal fasen, waarin het oefenprogramma wordt afgestemd op de langzaam toenemende belastbaarheid van de knie.

Bij een deels afgescheurde kruisband wordt er niet geopereerd. Met fysiotherapie kan de kracht en coördinatie van de bovenbeenspieren worden getraind. In sommige gevallen wordt hierbij een brace geadviseerd om extra steun te geven met sporten.

De behandeling is erop gericht dat  u in de toekomst uw (sport)activiteiten weer volledig kunt uitvoeren.