Ribblokkade

De ribben

De bovenrug wordt gevormd door de borstwervels waaraan aan beide zijden twaalf ribben vastzitten. Aan de voorkant zijn de ribben verbonden via een kraakbenige verbinding met het borstbeen. Aan de achterzijde zijn de ribben op drie plekken verbonden met de borstwervels. Dit geheel vormt de borstkas en biedt bescherming aan de vitale organen zoals hart en longen. De ribben bewegen mee op het ritme van de ademhaling en maken daarbij een draaibeweging (zoals het hengsel van een emmer).

Een ribblokkade

Bij een ribblokkade is er geen beweging van een rib ten opzichte van de wervel. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging. Daarnaast kan de ribblokkade ontstaan door een val of trauma.

Een geblokkeerde rib geeft een stekende lokale pijn en kan uitstralen in het verlengde van de rib. Bij het inademen wordt de pijn vaak erger.

Behandeling ribblokade door Fysiotherapie MTC

Een ribblokkade kan het beste worden losgemaakt middels een manipulatie door de Manueel Therapeut. Daarnaast worden er oefeningen gedaan om het opstrekken van de midden en bovenrug te verbeteren.