SI-gewricht

Het SI gewricht

Het SI (Sacro-Iliaal) gewricht is de overgang van het sacrum, ofwel het heiligbeen, naar de bekkenkam. Dit gewricht verzorgt de overdracht van al het gewicht van de romp naar de benen. Op het SI gewricht komt dus standaard veel belasting. Het SI-gewricht is een hele stugge verbinding en geeft hierdoor stevigheid aan de wervelkolom en het bekken. Doordat er veel krachten rond het SI-gewricht worden uitgeoefend en omdat er veel spieren, banden en pezen aanhechten, is het SI gewricht gevoelig voor overbelasting.

 

.

SI-klachten en oorzaak

SI-klachten kunnen ontstaan bij een mogelijke gewrichtsblokkade of een verhoogde beweeglijkheid aan de gewrichtsbanden. SI-klachten uiten zich vaak door pijn in de onderrug, bilregio en kunnen uitstraling geven in de lies.

Een gewrichtsblokkade kan ontstaan na een valtrauma op de bil. Een te los SI-gewricht kan optreden bij verweking van de banden door hormonale verandering zoals bijvoorbeeld een zwangerschap. De banden geven dan geen of te weinig stabiliteit.

Behandeling SI-klachten door Fysiotherapie MTC

Een geblokkeerd SI-gewricht kan goed behandeld worden door de manueel therapeuten van Fysiotherapie MTC. Mobiliserende oefentherapie is noodzakelijk om er voor te zorgen dat de blokkade wegblijft.