Instabiliteit onderrug

De lage rug

De lage rug is een gebied in ons lichaam dat vaak belast wordt. De lage rug bestaat uit vijf lendenwervels en vormt de overgang via wervels, tussenwervelschijven, banden en spieren van de bovenrug en het bekken. Langs de wervels en tussenwervelschijven komen zenuwen naar buiten welke richting de benen lopen. Doordat het een overgangsgebied is, wordt er veel kracht en belasting op de rug uitgeoefend. Bewegingen en belastingen kunnen bij verkeerde uitvoering klachten veroorzaken.

Instabiliteit van de lage rug

De lage rug bevat grote oppervlakkige spieren en dieper gelegen kleinere draaispieren. Door de jaren heen treedt er een slijtage van de tussenwervelschijven op. Door het niet goed onder controle hebben van de lage rugspieren kan de actieve stabiliteit (spieren) de passieve stabiliteit (banden en tussenwervelschijven) niet goed meer opvangen. Dit heeft weer tot gevolg dat kapsels en banden in de onderrug te zwaar en te veel belast worden, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Vaak gehoorde klachten zijn: pijn bij lang staan, zitten, liggen, slenteren of langdurig gebogen houding. Ook tillen en dragen leiden tot verergering van de lage rugklachten.

Instabiliteit van de lage rug ontstaat vaak door een langdurige eentonige belasting of door overbelasting van de lage rug. Hierdoor wordt het aansturen van de lage rug vanuit het zenuwstelsel ontregelt. Andere oorzaken zijn het dunner worden van de tussenwervelschijf en een slechte conditie van de onderrugspieren.

 

Behandeling instabiliteit lage rug door Fysiotherapie MTC

De behandeling bij Fysiotherapie MTC bestaat vooral uit het trainen van de dieper gelegen spiergroepen om de lage rug te stabiliseren. Om de lage rugpijnklachten te laten verdwijnen is het zeer belangrijk dat u zelf ook consequent en regelmatig de meegegeven rugoefeningen uitvoert. Om lage rugklachten in de toekomst te voorkomen hebben wij een speciaal beweegprogramma ontwikkeld: ‘controle over uw rug’.