Schouderinstabiliteit

De schouder

De Schouder is een gewricht waarin veel beweging plaatsvindt. Door de vele activiteiten in het dagelijks leven is het nodig dat dit gewricht in alle richtingen ruim en vrij kan bewegen. Het gewricht heeft daarom een vrij los kapsel-bandapparaat. Het gewricht wordt door vier spieren gestabiliseerd, de rotatorcuff. Deze vier spieren zorgen er samen met de bindweefselring voor dat de schouderkop in de schouderkom blijft. Tevens zijn er aan aantal banden die het schouderdak en het sleutelbeen goed positioneren. De schouder is met het bovenlichaam verbonden via een spiercorset welk van het schouderblad naar de borstkas en de wervelkolom lopen.

Schouderinstabiliteit

Bij een instabiliteit van de schouder is er sprake van een teveel aan beweeglijkheid (hypermobiliteit) in de schouder. De schouder kan daardoor makkelijk uit de kom schieten. Teveel beweeglijkheid is het gevolg van een te ruim kapsel. Ook kan instabiliteit ontstaan doordat de bindweefselring beschadigd is. Hierdoor wordt de belasting voor de stabiliserende spieren van de schouder groter. Als de stabiliserende spieren ook in verminderde conditie zijn ontstaan er nog meer klachten.

Oorzaak en klachten schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit kan accuut ontstaan na een trauma waarbij de schouder uit de kom is geweest. Hierbij treedt vaak beschadiging van kapsel, banden en bindweefselring op. Verder kan schouderinstabiliteit ontstaan als het kapsel en de banden opgerekt zijn door overmatig en herhalend overstrekken tijdens sport (volleybal, honkbal, zwemmen of tennis) of werkactiviteiten.

Door de verminderde stabiliteit ontstaat er een ander bewegingsverloop in de schouder, waardoor de slijmbeurs en spierpezen kunnen inklemmen en pijn veroorzaken. Vooral bij bewegingen als heffen, naar buiten draaien en boven het hoofd werken is de pijn meest voelbaar. Bij beschadigingen in het gewricht kan een klikkend geluid ontstaan.

Behandeling schouderinstabiliteit door Fysiotherapie MTC

Het trainen van de schouderspieren geeft vaak vermindering van de klachten veroorzaakt door schouderinstabiliteit. De schouderspecialisten van Fysiotherapie MTC zijn aangesloten bij het Schoudernetwerk Midden Nederland. Dit is een netwerk van leden die op reguliere basis bijeenkomen en bijgeschoold worden, zodat zij op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen betreft schouderrevalidatie.