Heupprothese

Versleten heup?

De heup vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het bekken. Het heupgewricht bestaat uit twee delen, de heupkop en de heupkom. De heupkop zit aan het bovenbeen en valt in de heupkom van het bekken. De heupkop kan soepel ronddraaien in de kom. Daardoor kunt u uw heup makkelijk bewegen.

In de loop van het leven kan een heup versleten raken. Dat betekent dat het kraakbeen in het heupgewricht verdwijnt. De oorzaak is meestal artrose. Het gewricht is dan niet langer soepel. De botten schuren over elkaar. Dat is erg pijnlijk.

 

 

Heupprothese

Een heupprothese wordt vaak geplaatst nadat er een heupfractuur is ontstaan of als blijkt dat er een ernstige heupartrose aanwezig is waardoor men niet meer zonder een hulpmiddel kan lopen. Samen met de arts wordt bepaald welke type heupprothese het meest geschikt is. De meeste mensen krijgen een totale heupprothese (THP), waarbij zowel de heupkop als de heupkom vervangen worden. Een kop-halsprothese (KHP) vervangt alleen de heupkop.

Revalidatie bij Fysiotherapie MTC na het plaatsen van de heupprothese

Na de operatie gaat u revalideren. Onder begeleiding van onze fysiotherapeut mag u de heup gaan belasten en gebruiken. Onze fysiotherapeut komt de eerste periode bij u aan huis. Vervolgens zullen we met u een oefenprogramma opstellen zodat u een goed looppatroon kunt ontwikkelen en u uiteindelijk in staat bent om de dagelijkse activiteiten weer goed op te pakken. Het oefenprogramma bestaat uit functionele oefeningen, gericht op kracht, mobiliteit en conditie.