Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?

Bij oedeem is er sprake van een abnormale ophoping van vocht. Oedeem kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een trauma of operatie, behandeling van kanker, vaatproblematiek, aanleg of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Er zijn verschillende vormen van oedeem, zoals lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem zijn.

De impact van oedeem op het dagelijkse leven kan heel groot zijn. Klachten die u kunt ervaren zijn een vermoeid gevoel, pijn, bewegingsbeperking en moeilijk lopen.

Onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten kunnen hun vaardigheden inzetten om het lymfestelsel op een zo natuurlijk mogelijke wijze te stimuleren, met als doel de vochtdoorstroming te verbeteren en eventuele stagnatie op te heffen. Hierdoor kan het vocht beter worden afgevoerd en het herstel van het lymfestelsel geactiveerd worden.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in bepaalde ledematen. Dit laatste komt vaker voor dan het eerste. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfsysteem. Er bevinden zich lymfknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfvocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren. Daarbij is druk in de weefsels van ons lichaam een belangrijk gegeven. Als het oedeem primair is betekent dit dat het een aangeboren aandoening is. Na een trauma of operatie spreken we van secundaire oedeem.

Lipoedeem

Lipoedeem is een verkeerde vetcelverdeling. Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Er ontstaat een grote hoeveelheid ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Soms zijn ook de armen aangedaan. De vergrote vetcellen trekken ook vocht aan en houden dit vast. De huid wordt stug en onregelmatig.

Oedeemtherapie door Fysiotherapie MTC

De oedeemtherapeut behandelt patiënten met oefentherapie (ademhalingsoefeningen, beweging) en manuele lymfdrainage om het lymfestelsel op een zo natuurlijk mogelijke wijze te stimuleren. Ook past de oedeemtherapeut compressietherapie toe, behandelt zij patiënten middels zwachtelen of lymfetaping, kan zij met littekentherapie de littekens zacht en soepel maken en geeft zij beweegadviezen en leefregels mee.

Door gespecialiseerde oedeemtherapie zal de omvang van het oedeem verminderen, de huid minder strak en gevoelig zijn en neemt de bewegingsbeperking en het vermoeide gevoel af, waardoor u zich weer prettiger in u vel voelt.