Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie bij Fysiotherapie MTC Lopik en Schoonhoven

 

Sportfysiotherapie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen en zo snel mogelijk hun sport weer willen beoefenen.  Sportfysiotherapie richt zich op de periode vanaf het ontstaan van de blessure totdat de sporter zijn/haar sport heeft hervat op het hoogst haalbare niveau.

De behandeling van sportblessures gaat verder dan de behandeling van andere blessures. De begeleiding duurt namelijk totdat de sporter op zijn/haar oude niveau kan sporten en indien van toepassing weer in staat is om aan wedstrijden deel te nemen.

Daarnaast is de sportfysiotherapeut er voor mensen die beginnen met sporten en hierbij graag professionele begeleiding willen hebben. Sporters die een hoger niveau voor wat betreft hun sportprestaties willen bereiken kunnen ook door de sportfysiotherapeut worden begeleid.

Tijdens de begeleiding geeft de sportfysiotherapeut ook adviezen om blessures en aandoeningen in de toekomst te voorkomen.

 

De sportfysiotherapeut

Onze sportfysiotherapeuten hebben na de opleiding algemene fysiotherapie een Master opleiding sportfysiotherapie gevolgd. De sportfysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en behandeling van patiënten met sportgerelateerde aandoeningen in verschillende leeftijdscategorieën.

De sportfysiotherapeut onderscheidt zich door zijn/haar diepgaande kennis van anatomie (bouw van het lichaam), kinematica (bewegingen van het lichaam), pathologieën (sportaandoeningen), trainingsleer, herstelprocessen en de gevolgen daarvan op de keuzes die gemaakt worden in de sportrevalidatie.  Zij hebben meer kennis in het klinisch redenenen (het maken van eigen observaties en deze koppelen aan medische kennis), het maken van sportspecifieke bewegingsanalyses en het uitwerken van een innovatieve sportrevalidatie.

Wanneer naar de sportfysiotherapeut?

De sportfysiotherapeut behandelt en adviseert patiënten met sportgerelateerde hulpvragen op ieders niveau, ook bij complexe of meerdere aandoeningen. Denk bij sportgerelateerde aandoeningen aan bijvoorbeeld een voorste kruisband revalidatie of acuut letsel na het sporten.
De sportfysiotherapeut is er voor alle sporters met sportgerelateerde zorgvragen; recreatieve sporters, prestatiegerichte sporters (wedstrijdsporters) en topsporters. Ook sporters die na een langdurige periode van inactiviteit (weer) actief willen gaan bewegen of sporten en daarbij mogelijk gezondheidsrisico’s lopen, kunnen bij de sportfysiotherapeuten van Fysiotherapie MTC terecht.

Medical Taping

 

Ter ondersteuning van de behandeling of revalidatie kan de sportfysiotherapeut ook Medical Taping toepassen. Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren en gewrichten in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting.