Meniscusletsel

De meniscus

De knie is een scharniergewricht van twee botstukken. Beide botstukken zijn bedekt met een laagje kraakbeen, voor het soepel bewegen van de knie. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zitten banden. In het kniegewricht liggen de twee menisci. Een binnen meniscus en een buiten meniscus.

Beide menisci hebben als functie de schokken en de druk op te vangen in het kniegewricht. De menisci zijn verbonden aan het kapsel; het omhulsel van het kniegewricht.

Meniscusletsel

De meniscus kan vrij gemakkelijk scheuren bij een stevige draaibeweging. Voetbal, hockey, zaalsporten en skiën zijn sporten waarbij meniscusletsel vaak voorkomt. Bij een gebogen knie (zoals op de hurken zitten) en dan veel draaien of bij langdurige overbelasting kan er ook gemakkelijk een scheur in de meniscus ontstaan. Afhankelijk van de beweging en hevigheid kan er een kleine scheur in de meniscus optreden of kan de meniscus volledig inscheuren en wegklappen.

De klachten ten gevolge van meniscusletsel zijn pijn bij specifieke bewegingen zoals knielen en hurken, zwelling van het kniegewricht, het door de knie zakken, het niet geheel kunnen strekken of het op slot schieten van de knie. Indien een meniscusletsel langdurig aanwezig is kan dit leiden tot slijtage van het gehele kniegewricht.

Behandeling meniscusletsel door Fysiotherapie MTC

Uw revalidatie bij Fysiotherapie MTC bestaat uit het verbeteren van uw stabiliteit en spierkracht door middel van oefentherapie. U wordt door onze fysiotherapeuten volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en inzichten behandeld.