Diabetes Mellitus

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsprobleem. In de alvleesklier zitten cellen die verantwoordelijk zijn voor de insulineproductie. Verder maakt de alvleesklier spijsverteringssappen aan. Insuline is de stof die zorgt dat de glucose in onze cellen wordt opgenomen. Bij Diabetes Mellitus werkt de insuline niet goed omdat je lichaam er ongevoelig voor is geworden. De glucose blijft in de bloedbaan en komt niet meer in de cellen aan. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. De nieren zorgen er weer voor dat de teveel aan glucose wordt afgevoerd doordat we meer gaan plassen.

Diabetes Mellitus wordt onderverdeeld in type 1 – aangeboren insuline-afhankelijk, en type 2 – insuline onafhankelijk. Verder komt nog ook zwangerschapsdiabetes voor.

Oorzaak Diabetes Mellitus

Bij Diabetes Mellitus type 1 maakt het lichaam om onbekende redenen de cellen die de insuline aanmaken in de alvleesklier kapot. Dit gebeurt vaak op jonge leeftijd

Diabetes Mellitus type 2 komt veel meer voor. Vooral op oudere leeftijd, maar ook steeds vaker bij jonge mensen tot zelfs in de pubertijd toe. De alvleesklier werkt wel, echter niet goed genoeg bij type 2. De lichaamscellen reageren niet goed op de insuline die door de alvleesklier aangemaakt wordt. Vooral bij overgewicht reageert het lichaam niet goed op de insuline. Oorzaken van diabetes type 2 zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde voeding en levensstijl.

Gevolgen Diabetes Mellitus

Bij Diabetes Mellitus type 1 komen de volgende verschijnselen voor; veel plassen, extreme dorst, droge mond, verstoppingen, vermagering, vermoeidheid, kans op infecties, wazig zien, huiduitslag, slecht helende wondjes, jeuk en prikkelingen.

Diabetes Mellitus type 2 klachten ontstaan vaak langzamer en kunnen op den duur ernstige complicaties veroorzaken zoals oognetvlies beschadiging, nierziekten, aandoeningen aan de zenuwbanen, hartziekten en vaatziekten.

Behandeling Diabetes Mellitus door Fysiotherapie MTC

Onze fysiotherapeut begeleidt u in het verkrijgen en handhaven van normale bloedsuikerwaarden door middel van bewegen. Bewezen is dat regelmatig bewegen een positief effect heeft op de suikerspiegel.

Bij Fysiotherapie MTC bieden wij u aan het beweegprogramma Vitaal met Diabetes.  Tijdens programma leert en ervaart u middels een trainingsperiode, onder begeleiding van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, dat trainen en bewegen positief is voor zowel uw lichaam als geest.