Zweepslag kuit

Spieren

Spieren in ons lichaam zijn kwetsbaar. Een goede doorbloeding is essentieel voor het optimaal functioneren van de spieren. Een spier heeft een spierbuik en aan de uiteinden zitten de pezen waarmee ze aan de botten vastzitten. De spierbuik is rood, sterk doorbloed en heeft de taak om te verkorten, waardoor botstukken naar elkaar toe kunnen bewegen. De pezen zijn minder doorbloed en zijn stug om grote trekkrachten op te vangen.

Zweepslag

Een zweepslag (coup de fouet) is een grote of kleine spierscheur. Een zweepslag komt het meest voor in de kuitspier en ontstaat vaak tijdens explosieve bewegingen zoals afzetten, sprinten of springen. Een zweepslag wordt ervaren als een plotselinge scherpe pijn met het gevoel alsof er achter tegen de kuit ‘geslagen’ wordt. Er ontstaat een zwelling en de spier kan slecht tot niet aangespannen worden. Na een paar dagen kan er een bloeduitstorting ontstaan onder de plek waar de spierscheuring zit (hematoom).

 

Behandeling van een zweepslag door Fysiotherapie MTC

De eerste dagen tot een week na de spierscheur is het belangrijk om de spier niet te belasten. Daarnaast kan de fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC u helpen bij het  herstel middels oefentherapie voor kracht en mobiliteit, zodat de spier weer getraind wordt tot het gewenste sportniveau.