Kniebandletsel

Kniebanden

De knie is een scharniergewricht van twee botstukken. Beiden zijn bedekt met een laagje kraakbeen, voor het soepel bewegen van de knie. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de knie zit een knieband. De kniebanden worden de binnenste gewrichtsband en buitenste gewrichtsband genoemd. De kniebanden zorgen voor de stevigheid en stabiliteit aan de zijkanten van de knie, vooral in zijdelinkse richting. Hierdoor blijft de knie recht staan en ontstaat er geen X- of O-stand van de knie.

Kniebandletsel

Bij een abrupt zijwaartse beweging van de knie zoals bij een val, verdraaiing of sporttrauma kan de band overrekken. Er kan zelfs een afscheuring optreden. De binnenste en buitenste kniebanden zijn zo sterk, dat als deze afscheuren dit gepaard kan gaan met het afscheuren van een klein stukje bot (avulsie fractuur). De afscheuring of overrekking gaat ook vaak samen met een letsel aan de kruisband en / of meniscus. Verrekkingen of afscheuringen van de kniebanden zie je vaak bij slidingtrauma’s tijdens voetbal, bij ongelukken met skiën of bij zaalsporten. Het onverwachte moment zorgt voor het niet kunnen opvangen en snel kunnen aanspannen van de spieren rondom de knie, waardoor letsel ontstaat.

Klachten door kniebandletsel

De knie is pijnlijk en vaak stijf. Daarnaast is er soms een bloeduitstorting te zien. De knie voelt instabiel aan en u zakt makkelijker door de knie. Het naar binnen of naar buiten duwen van de knie geeft verergering van de pijn. Bij schade aan de buitenste knieband kunnen er zelfs tintelingen aan de buitenzijde van de voet optreden.

Letsel aan de binnenste knieband kent 3 typen:

  1. graad 1 –  alleen pijn
  2. graad 2 – pijn en matige instabiliteit
  3. graad 3 –  pijn en forse zijdelinkse instabiliteit

Behandeling kniebandletsel door Fysiotherapie MTC

Bij graad 1 klachten is niet altijd behandeling nodig omdat de pijn vaak binnen 4 weken over is. Kniebandletsel in graad 2 en 3 vraagt om stabiliteitstraining (en eventueel een goede brace). Zowel voor revalidatie van de kniebanden als voor het aanmeten van een goede brace kunt u bij Fysiotherapie MTC terecht. De revalidatie en oefentherapie met betrekking tot het kniebandletsel worden door onze deskundige fysiotherapeuten gedaan op basis van de meest recentelijke evidentie.