Beweegprogramma Artrose

Artrose

Kraakbeen tussen de gewrichten zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen van één of meerdere gewrichten achteruit gaat; het wordt dunner en brozer. Dit kan leiden tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht kunnen zich zichtbare en voelbare knobbels vormen. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. In veel gevallen is het gewricht van de knie of de heup aangetast.

Naast pijn, kunnen er geleidelijk problemen ontstaan bij allerlei bewegingen zoals lopen, traplopen, in en uit de auto stappen, fietsen of schoenen aantrekken. Bij artrose in de heup zit de pijn meestal in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. Soms straalt de pijn uit naar het bovenbeen en de knie. Bij artrose in de knie zit de pijn meestal in en rondom de knie. Soms kan de pijn ook in het bovenbeen, de heup of het onderbeen gevoeld worden. Daarnaast is stijfheid een verschijnsel wat vaak optreedt.

Rust roest

Voelen uw gewrichten (knie- en of heup) stijf aan? Doet het ook pijn wanneer u ze beweegt? Heeft u daardoor moeite met lopen? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Het omgekeerde is echter waar! Het is juist extra belangrijk om te blijven bewegen wanneer u artrose heeft. Als u minder beweegt, treden klachten eerder op terwijl uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Door te bewegen komt er namelijk een stof vrij in het gewricht, waardoor de knie gesmeerd en soepeler wordt.

Beweegprogramma Artrose

Speciaal voor mensen met artrose in de knie en/of heup is er een beweegprogramma ontwikkeld. Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma begeleidt de fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. Onze oefentherapie richt zich vooral op het versterken van de spieren rondom het aangedane gewricht, het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de balans. Verder heeft de oefentherapie tot doel de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren en het lopen te vergemakkelijken. Naast het oefenen onder begeleiding worden ook oefeningen voor thuis meegegeven. Bent u om wat voor reden dan ook niet in staat deel te nemen aan het beweegprogramma artrose is er ook de mogelijkheid individueel bij ons te revalideren.

Wat kan het u opleveren? Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U leert met zo min mogelijk beperkingen om te gaan met artrose.