Artrose

Wat is artrose?

Wat is artrose eigenlijk? Artrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen. Dit kan bij één of meerdere gewrichten voorkomen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Aan de randen van het gewricht is dit zichtbaar en voelbaar doordat er knobbeltjes gevormd worden. Deze knobbeltjes zorgen ervoor dat het gewricht minder beweeglijk wordt. Artrose kan op alle leeftijden voorkomen en niet uitsluitend bij ouderen.

Klachten bij artrose

Pijn is voor de meeste mensen de belangrijkste klacht. De pijn treedt aanvankelijk vooral op bij het in beweging komen en bij langdurige belasting.

De gewrichten waar mensen met artrose het meest hinder bij vinden in het dagelijkse leven zijn de heup en de knie. Bij heupartrose zit de pijn meestal in de lies en aan de voorkant- en zijkant van de heup. Soms straalt de pijn uit naar het bovenbeen en de knie. Bij knieartrose zit de pijn meestal in en rondom de knie en kan soms ook in het bovenbeen of de heup gevoeld worden. Daarnaast is stijfheid een verschijnsel wat vaak optreedt.

Behandeling artrose door Fysiotherapie MTC

Om de stijve gewrichten in betere conditie te brengen en de spieren er omheen te versterken is het belangrijk om in beweging te blijven.

Onze fysiotherapeuten helpen u om te leren met zo min mogelijk beperkingen met artrose in de heup of knie om te gaan.

Fysiotherapie MTC heeft een specifiek beweegprogramma voor patiënten met artrose ontwikkeld. Deze oefentherapie, onder begeleiding van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, richt zich vooral op het versterken van de spieren rondom het aangedane gewricht en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Hierdoor zal de beweeglijkheid van de gewrichten toenemen en het lopen makkelijker worden. U krijgt ook oefeningen voor thuis mee.