Oncologie fysiotherapie

Blijf in beweging als je kanker hebt

Oncologie fysiotherapie is zorg gericht op de functionele, fysieke, psychische en sociale problemen verbonden met kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen tijdens en na medische behandeling van kanker bijdraagt aan het stabiel houden van het huidige functioneren of een sneller herstel na de behandelingen.

Tijdens de behandelingen adviseert en begeleidt de oncologie fysiotherapeut u in de omgang met de ziekte, het herstel van de fysieke klachten, het in stand houden en mogelijk verbeteren van de conditie en spierkracht.

U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee uw klachten, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, te verminderen, maar het tegenovergestelde is waar.

Oncologie fysiotherapie bij Fysiotherapie MTC

Wanneer kanker wordt gediagnostiseerd heeft dit grote gevolgen, zowel op lichamelijk, emotioneel als sociaal gebied. Zowel door de ziekte zelf, alsmede de gevolgen van de medische behandelingen kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, afname van de algehele conditie, vochtophoping, verminderde spierkracht en mobiliteit of stug littekenweefsel. Door begeleiding van onze oncologie fysiotherapeut kunnen deze klachten effectief beïnvloed worden.

 

Positieve effecten oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie kan zowel tijdens curatieve fase (behandel- en herstel) als de palliatieve fase (waar geen genezing meer mogelijk is) worden ingezet.  Tijdens de medische behandelingen is het belangrijk om actief in beweging te blijven, zodat de kracht en conditie stabieler blijven. Tijdens de herstelfase wordt de conditie verder opgebouwd en worden eventuele klachten die verder herstel bemoeilijken behandeld. In de palliatieve fase verschuiven de doelstellingen naar het optimaliseren van de fysieke conditie en de kwaliteit van het leven.

Doordat onze oncologie fysiotherapeut veel kennis heeft van zowel de ziektebeelden als de medische behandelingen kan volledige zorg geboden worden aan mensen met een oncologische aandoening. Naast de fysieke training, waarbij belasting en belastbaarheid continue worden bewaakt, wordt begeleiding gegeven in het psychosociale functioneren. Een luisterend oor, uitleg over de gevolgen van behandelingen op het lichaam en de psyche en hoe hiermee om te gaan bij dagelijkse activiteiten zijn onderdeel van de begeleiding.  Er wordt altijd een persoonlijk behandelplan opgesteld.