De schouder is een gewricht waarin veel beweging plaatsvindt. Door de vele activiteiten in het dagelijks leven is het nodig dat dit gewricht in alle richtingen ruim en vrij kan bewegen. Het gewricht heeft daarom een relatief los kapsel-bandapparaat. Het gewricht wordt door vier spieren gestabiliseerd, de rotatorcuff. Deze vier spieren zorgen er samen met de bindweefselring voor dat de schouderkop in de schouderkom blijft. Tevens zijn er aan aantal banden die het schouderdak en het sleutelbeen goed positioneren. De schouder is met het bovenlichaam verbonden via een spiercorset welk van het schouderblad naar de borstkas en de wervelkolom lopen.
Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Er ontstaan verdikkingen en verklevingen in het gewrichtskapsel, waardoor de beweeglijkheid afneemt en de schouder en de bovenarm stijf en pijnlijk worden.
De frozen shoulder kan in twee soorten worden onderverdeeld. Voor een primaire frozen shoulder is meestal geen duidelijke oorzaak aanwezig. Deze kan spontaan ontstaan. Een secondaire frozen shoulder ontstaat na een trauma of operatie. Hierbij verkrampt het kapsel door de vorming van littekenweefsel in de schouder als gevolg van een operatie of een trauma.
Een frozen shoulder kent 3 fases:
De behandeling bij Fysiotherapie MTC is vooral gericht op het verlichten van de pijn en toename van de mobiliteit. Tijdens fase 1 kan een injectie, gegeven door huisarts of specialist, met ontstekingsremmers de pijn verlichten en de ontstekingsfase verkorten. In fase 2 en 3 zijn mobilisaties en oefentherapie bij de fysiotherapeut van essentieel belang om de klachtenduur van de frozen shoulder te verkorten en de pijn te verminderen.