Hamstringletsel

De hamstring

De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze groep spieren is onder te verdelen in de binnenste spiergroep (semimembranosisspier en semitendinosisspier) en de buitenste spiergroep (biceps femoris – beenbiceps). Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie.

 

Klachten en oorzaken hamstringletsel

Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint (bij voetbal, hockey of atletiek). Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding (vechtsporten, turnen of ballet) kan je hamstring ook verrekken. De pijn die je voelt zit dan meer richting je bil. Na een paar dagen zie je soms een blauwe plek ontstaan. Het hamstringsletsel is een vervelende en hardnekkige blessure. De genezing verloopt langzaam en de kans dat het terug komt is groot.

Je hebt verschillende gradaties binnen het hamstringletsel:

  • 1e graads: een licht scheurtje van een aantal spiervezels met geringe zwelling en minimaal krachtverlies.
  • 2e graads: hierbij treedt een grotere scheur op van de spier met duidelijk krachtverlies.
  • 3e graads: een scheur die loopt over de gehele dwarsdoorsnede van de spier met totaal functieverlies.

Behandeling van het hamstringsletsel door Fysiotherapie MTC

Tijdens de revalidatie van een hamstringblessure wordt u begeleidt door onze (sport)fysiotherapeut. In de acute fase is een periode van rust belangrijk.

Daarna kan de (sport)fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC u helpen met een gericht programma om de hamstring op een verantwoorde manier te trainen en hierdoor de spieren te rekken en te versterken. Het totale herstel kan 6-8 weken duren. Onze (sport)fysiotherapeut begeleidt u tevens bij het hervatten van uw sportactiviteiten.