Duizeligheidsklachten

Het evenwichtsorgaan

Het evenwicht wordt geregeld in het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor verscholen achter het rotsbeen, het stevigste bot van het lichaam. Het evenwichtsorgaan is gevoelig voor veranderingen van stand in de ruimte. Voor het evenwicht zijn de ogen belangrijk voor de stand van het lichaam in de ruimte om ons heen. Verder is informatie, via het zenuwstelsel, vanuit spieren, pezen en gewrichten belangrijk om het bewegen in de driedimensionale ruimte te voelen en te bepalen. Alle informatie wordt in de hersenen verwerkt.

Duizeligheidklachten en oorzaken

Duizeligheid is een moeilijke klacht. Het varieert van duizeligheid met een licht gevoel hebben in het hoofd, tot duizeligheid met draaiingen in het hoofd . Het voelt aan als bewegen ten opzichte van de omgeving zonder dat men zelf echt beweegt. Men geeft aan een onstabiel gevoel ofwel een zweverig gevoel te hebben. Een duizeligheidaanval kan minuten tot uren aanhouden waarna deze spontaan kan verdwijnen. Duizeligheid kan onder andere bij migraine of de ziekte van Ménière optreden. Een andere vorm van duizeligheid is bijvoorbeeld BPPD (benigne paraxysmale positieduizeligheid).  Ook een stoornis in het evenwichtsorgaan, bloeddrukverlaging, bloedsuikerverlaging of angst kan duizeligheid veroorzaken.

Behandeling duizeligheidsklachten door Fysiotherapie MTC

Belangrijk is om eerst de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen. Afhankelijk van deze oorzaak kan de gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC een belangrijke rol spelen. Deze fysiotherapeut heeft specifieke scholing gevolgd om duizeligheidsklachten te kunnen behandelen. BPPD kan goed worden behandeld met manoeuvres waarbij de losliggende ‘steentjes’ worden teruggebracht naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ook kan oefentherapie gericht op het verminderen van de duizeligheid en verbeteren van het evenwicht toegepast worden. Dit kunnen loopoefeningen en verschillende vormen van balans- en evenwichtsoefeningen zijn. Daarnaast zijn er specifieke oog-, hoofd-, en lichaamsbewegingen welke bedoeld zijn om de duizeligheid te provoceren. Hiermee wordt het herstel van het evenwichtsgevoel in de hersenen versneld.