CVA (beroerte)

CVA (beroerte)

De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Dit betekent letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof. Met het gevolg dat hersencellen in dit gebied kunnen afsterven en hersenfuncties uitvallen. In de meeste gevallen gaat het bij een beroerte om een herseninfarct. Bij een herseninfarct raakt er een slagader in de hersenen vernauwd of verstopt.

Bij een TIA is er sprake van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer in de slagaderen van de hersenen. Het krijgen van een TIA is een belangrijke waarschuwing voor mogelijke herseninfarcten in de (nabije) toekomst.

Een hersenbloeding is een ernstige vorm van een beroerte. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat zodat bloed in en rondom de hersenen kan stromen. Het bloed drukt een deel van het hersenweefsel weg zodat het beschadigd raakt.

Oorzaak en gevolgen van een CVA

Een herseninfarct is vaak het gevolg van slagaderverkalking: vetachtige stoffen (cholesterol) en bloedstolsel hechten zich vast aan een beschadigd stukje van de bloedvatwand. Dit stolsel kan zo ver ophopen dat de slagader dichtslibt.

Een hersenbloeding is het gevolg van zwakke plekken in de bloedvaatwand. Deze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld hoge bloeddruk en slagaderverkalking. Zo’n zwakke plek kan ook uitgroeien tot een uitstulping, een aneurysma. Aneurysma’s hebben een dunne bloedvaatwand en daardoor een grotere kans om te scheuren.

Een beroerte kan ernstige beperkingen tot gevolg hebben. Welke beperkingen dit zijn, is afhankelijk van het deel van de hersenen en de hoeveelheid weefsel dat is beschadigd. Iemand kan lichamelijke of cognitieve gevolgen ervaren. Ook kunnen er emotie- en gedragsveranderingen optreden. Een TIA heeft geen blijvende gevolgen.

Behandeling CVA door Fysiotherapie MTC

Snel in beweging komen na een beroerte heeft een positieve invloed op het herstel. Ook vermindert daardoor de kans op complicaties zoals luchtweginfecties en doorliggen. In de eerste fase zal de fysiotherapeut van Fysiotherapie MTC u aan huis behandelen. De behandeling kan bestaan uit hulp bij een comfortabele lighouding, het bewegen van uw armen en benen, ademhalingsoefeningen en/of het zelf weer leren omdraaien in bed.

Tijdens uw revalidatie leert de fysiotherapeut u om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Intensief oefenen is daarom noodzakelijk. Om het oefenen te vergemakkelijken wordt vaak gebruik gemaakt van een hulpmiddel zoals een looprek, een wandelstok of een beugel ter ondersteuning van bijvoorbeeld de voet. Onze fysiotherapeut leert u tijdens de revalidatie ook hoe u goed gebruik maakt van deze hulpmiddelen.

Ongeveer 3 maanden na een beroerte wordt pas echt duidelijk wat uw mogelijkheden zijn. Vooruitgang op vaardigheden is nog steeds mogelijk. Dit hangt af van uw motivatie om te blijven oefenen. Met onze oefentherapie onderhoudt u de vaardigheden die u geleerd hebt en blijft uw conditie op peil.

Het accent van de oefentherapie bij Fysiotherapie MTC is gericht zijn op het hervatten van uw dagelijkse activiteiten, zoals werk, hobby’s en sport. Daarnaast leert u ook hoe u zo goed mogelijk met blijvende beperkingen kunt omgaan. De fysiotherapeut ondersteunt en adviseert de andere hulpverleners die direct betrokken zijn bij de zorgverlening aan u.