Een neurologische aandoening is een aandoening van het zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neurologische aandoening kan zich uiten in verschillende klachten. Dit is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd. Centraal neurologische aandoeningen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijkse leven. Handelingen die eerst vanzelfsprekend waren, zoals aankleden, boodschappen doen of huishoudelijke activiteiten, kosten meer moeite en energie of zijn soms niet meer mogelijk.
Enkele voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn een hersenbloeding/herseninfarct (CVA), hersenletsel (wel of niet aangeboren), een dwarslaesie, multiple sclerose (MS), Ziekte van Parkinson, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) of tumoren in het zenuwstelsel.
De zichtbare en niet-zichtbare gevolgen van een neurologische aandoening zijn divers en kunnen het leven een patiënt en zijn/haar omgeving ernstig beïnvloeden. Patiënten kunnen klachten hebben die het bewegen beïnvloeden zoals krachtsverlies, coördinatiestoornissen, evenwichtsstoornissen, spierverkortingen, spasticiteit, gewrichtsverstijvingen, gevoelsstoornissen en vermoeidheid.
Naast lichamelijke klachten kunnen er ook problemen zijn op het gebied van denken (geheugen, aandacht, concentratie, plannen en organiseren) en taal (begrijpen en spreken). Tevens kunnen veranderingen in het gedrag (karakterverandering) en/of de stemming optreden.
Neurologische aandoeningen zijn complex en hebben een speciale aanpak nodig. Fysiotherapie bij centraal neurologische aandoeningen richt zich op het opnieuw aanleren van bepaalde functies en op het voorkomen van functieverlies of -achteruitgang. De fysiotherapie heeft als doel om dagelijkse bewegingen zoals de loopfunctie, de balans, de spierkracht, het uithoudingsvermogen en de arm-/handfunctie te verbeteren. De behandelingen helpen u uw dagelijks leven weer op te pakken of voort te zetten binnen uw nieuwe grenzen en mogelijkheden.
Onze gespecialiseerde fysiotherapeut heeft naast een Masteropleiding Geriatriefysiotherapie, specifieke scholing gevolgd en veel ervaring in het behandelen van patiënten met een neurologische aandoening. Daarnaast is zij aangesloten bij het kennisnetwerk CVA en heeft contact met o.a. De Hoogstraat Revalidatie.