Impingement klachten

De schouder

De schouder is een gewricht waarin veel beweging plaatsvindt. Door de vele activiteiten in het dagelijks leven is het nodig dat dit gewricht in alle richtingen ruim en vrij kan bewegen. Het gewricht wordt door vier spieren gestabiliseerd, de rotatorcuff. Deze vier spieren zorgen er samen met de bindweefselring voor dat de schouderkop in de schouderkom blijft. Tevens zijn er een aantal banden die het schouderdak en het sleutelbeen goed positioneren. De schouder is met het bovenlichaam verbonden via een spiercorset welk van het schouderblad naar de borstkas en de wervelkolom lopen.

Klachten en oorzaak impingement schouder

Bij impingement klachten is er sprake van een inklemming van pezen en slijmbeurs onder het schouderdak. De klachten ontstaan doordat de schouderkop niet goed beweegt. Deze verkeerde beweging kan ontstaan doordat de schouderspieren en de schouderstabilisatoren niet goed met elkaar samenwerken. Een inklemming van de pezen en slijmbeurs in de schouder is het gevolg. Hierdoor raken de pezen en slijmbeurs geïrriteerd en ontstaat er een zwelling en ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt veel pijn (vaak gedurende de nacht). Tevens verergert de pijn bij het zijwaarts heffen van de arm en het naar buiten draaien van de arm. Regelmatig wordt er uitstraling in de arm of richting de nek gevoeld . Klachten kunnen verergeren bij beweging boven de schouder en het hoofd. Daarnaast kan dit leiden tot beschadiging van de bindweefselring in het schoudergewricht of verklevingen van het kapsel.

 

Behandeling impingement klachten door Fysiotherapie MTC

Bij een acute ontsteking in de schouder kan de huisarts of specialist een injectie in de schouder geven.

Fysiotherapie kan echter ook een goede uitkomst bieden bij impingement klachten; dit om het normale beweegpatroon te herstellen en de juiste samenwerking van de schouderstabilisatorspieren en de schoudergordelspieren te trainen.

Door oefentherapie wordt de functieverbetering van de spieren rond het schoudergewricht en het schouderblad versterkt. Met manuele therapie worden, naast het schoudergewricht en het schouderblad, ook de nek, de rug, de ribben, het sleutelbeen en het borstbeen meegenomen. Door manuele therapie wordt de stabiliteit van deze punten versterkt. Daarnaast zal onze fysiotherapeut ook helpen bij een juist houdings- en bewegingspatroon.