Etalagebenen, ofwel Claudicatio Intermittens, ontstaat door een verstoring in de doorbloeding van de benen ten gevolge van slagaderverkalking. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij inspanning is er meer energie en zuurstof nodig in de benen. Indien een bloedvat vernauwd is wordt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de spieren aangevoerd. Hierdoor ontstaan krampen en een doof gevoel in het been of benen tijdens en na inspanning. Na rust verdwijnt de pijn. Patiënten proberen vaak de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken; vandaar de term etalagebenen.
Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus. Pijn, krampen en een doof gevoel tijdens lopen en fietsen in de benen zijn bekende klachten.
Leefstijlverandering en specifieke looptraining zijn wetenschappelijk aangetoonde behandelingen ter verbetering van de loopafstand. Onze gespecialiseerde en bij het ClaudicatioNet aangesloten fysiotherapeut zal tijdens de intake de klachten en beperkingen in bewegingsmogelijkheden bespreken. Ook zal de maximale loopafstand en conditie worden bepaald. Op basis van de resultaten van de looptest en het klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met de patiënt een persoonlijk trainingsschema op. De testen zullen regelmatig herhaald worden om de vooruitgang te meten. Na verloop van tijd kan de patiënt zelfstandig gaan trainen.