De nek, ofwel de halswervelkolom, bestaat uit zeven nekwervels. Tussen de tweede tot en met de zevende nekwervel zit een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is vervormbaar en werkt als een schokdemper. Verder zorgt de tussenwervelschijf ervoor dat de nek in alle richtingen kan bewegen. In de wervelkolom bevindt zich het ruggenmerg, vanwaar er op ieder niveau tussen twee wervels zenuwen uittreden, één aan de linkerzijde, en één aan de rechterzijde. Tussen twee opeenvolgende wervels, is er een opening waardoor de zenuw het wervelkanaal verlaat. De plaats waar zo’n zenuw uit de wervelkolom uittreedt, ligt dicht bij de tussenwervelschijf.
Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Dit kan ontstaan door slijtage van de tussenwervelschijf of na een ernstig ongeluk. Deze uitstulping kan op een zenuw of het ruggenmerg drukken. Dit veroorzaakt pijnklachten en uitvalverschijnselen. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos zijn. Tevens is het mogelijk dat er krachtverlies in de hand of arm optreedt . De meest voorkomende nekhernia’s liggen op het niveau tussen de vijfde en zesde halswervel of tussen de zesde en zevende halswervel.
De behandeling en revalidatie van de nekhernia bij Fysiotherapie MTC bestaat uit actieve oefentherapie waarbij de nekspieren en schouderspieren versterkt worden in hun stabiliserende functie voor de nek. Tevens geven wij advies over houding en beweging.