Het heupgewricht is een kogelgewricht en is de overgang van het bekken naar het been. Zowel de heupkop als de heupkom is bedekt met een laagje kraakbeen. Samen met het gewrichtssmeer zorgt dit kraakbeen ervoor dat een goede bewegingsvrijheid in het heupgewricht mogelijk is. Het heupgewricht heeft een sterk en strak kapsel om zich heen. Rondom de heup zitten veel spieren die voor de stabiliteit van de heup en het bewegen van het been zorgen.
Bij een heupfractuur is de heup gebroken. In ernstige gevallen is de hele heupkop afgebroken. Een heupfractuur ontstaat vrijwel altijd na een val of een ongeluk. De meeste mensen met een heupfractuur zijn 75 jaar of ouder. Een heupfractuur komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
De grootste klacht bij een heupfractuur is pijn aan de heup. Daarnaast kunt u niet meer op het aangedane been steunen of lopen en staat het been vaak iets naar buiten gedraaid. De behandeling is vrijwel altijd een operatie. Afhankelijk van de breuk wordt bepaald of de heup gefixeerd kan worden of dat er een nieuwe heup (heupprothese) geplaatst moet worden.
Revalidatie bij Fysiotherapie MTC is gericht op oefentherapie om de spierkracht en het uithoudingsvermogen te optimaliseren. Dit zodat u uiteindelijk weer zelfstandig of met een hulpmiddel kunt lopen.