De enkel is een vorkgewricht welk gevormd wordt door het scheenbeen, het kuitbeen en de voet. Aan de binnenzijde en buitenzijde van de enkel lopen stevige banden, de enkelbanden. De functie van de enkelbanden is om stabiliteit aan de enkel te geven en grote krachten op te vangen.
Enkelbandletsel ontstaat als wij de enkel ‘verzwikken’. Dit kan zowel naar binnen als naar buiten gebeuren. In de meeste gevallen is het een verzwikking naar buiten. Hierbij worden de enkelbanden overrekt of kunnen zelfs afscheuren. Bij een afscheuring of inscheuring ontstaat er een bloeduitstorting. Deze zakt langzaam uit langs de zijkant van de voet waardoor het er vaak ernstiger uitziet dan het is.
Enkelbandletsel kan ontstaan doordat u zich bijvoorbeeld verstapt op een steen, een stoeprand of in een kuil. Balsporten, contactsporten en sporten waarbij veel gesprongen wordt vormen ook een verhoogd risico op enkelbandletsel. Bij het regelmatig verzwikken van de enkel kan er instabiliteit van de enkel ontstaan. Hierdoor worden de banden en het enkelgewricht overbelast en zal verzwikking steeds vaker voorkomen.
Bij enkelbandletsel is verkleuring van de enkel het meest zichtbaar. Tevens ontstaat er een zwelling en is de enkel pijnlijk. De zwelling kan rondom of alleen aan de binnen of buitenzijde van de enkel zichtbaar zijn. Het buigen en strekken van de enkel gaat moeizaam en het staan op de voet is pijnlijk.
De behandeling van enkelbandletsel is afhankelijk van de ernst en de frequentie van het verzwikken van de enkel. Door middel van oefentherapie en eventueel medical taping wordt de stabiliteit en mobiliteit van de enkel getraind. Bij een juiste behandeling wordt het herstel versneld en vermindert het risico op herhaling van enkelbandletsel.