Nekklachten

Als u vaak last heeft van uw nek na bijvoorbeeld een dag achter de computer of tijdens een plotselinge beweging en komen deze nekklachten steeds weer terug, dan is instabiliteit van uw nek wellicht de oorzaak van uw nekklachten.

De nek bestaat uit 7 nekwervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven fungeren als de schokdempers van de nek en zorgen ervoor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De spieren in de nek zorgen voor beweging van de nek of het hoofd en voor stabiliteit van de ene wervel ten opzichte van de andere wervel.

Stabiliteit is van groot belang. Wanneer de stabiliserende spieren niet sterk genoeg zijn kunnen de bewegingen van uw nek niet goed uitgevoerd worden. Dit kan vervolgens leiden tot klachten.

Instabiliteit van de nek

De volgende symptomen zijn herkenbaar bij instabiliteitsklachten van de nek:

 • Frequente periodes van nekklachten.
 • Toename van nekklachten in de loop van de dag.
 • Niet in staat zijn tot langdurige statische houdingen zoals computerwerk of lang staan.
 • De neiging hebben om uw hoofd te ondersteunen met een kussen of uw handen.
 • Een trillend gevoel in de nek ervaren, het gevoel geen controle te hebben.
 • Een scherpe pijn in de nek tijdens plotselinge bewegingen.
 • Vrees, onwil of angst voor het bewegen van de nek.
 • De nekspieren voelen gespannen en stijf.
 • Kortdurende verbetering door zelf de nek ‘te kraken’.

Nektraining door Fysiotherapie MTC

Fysiotherapie MTC heeft een nektraining ontwikkeld voor mensen met langdurige nekklachten (nekklachten >12 weken), terugkerende nekklachten (meer dan 2 keer per jaar) of instabiliteitsklachten.

Het oefenprogramma duurt 12 weken. Tijdens en na het oefenprogramma wordt er een plan met uw gemaakt om de nekstabiliteit te verbeteren, pijn te doen verminderen en herhaling van klachten te voorkomen. Er wordt een gericht en individueel oefenschema gemaakt voor tijdens de trainingen en thuis. Om herhaling van nekklachten te voorkomen is het blijven oefenen van groot belang.

Overgewicht bij kinderen

Sommige kinderen hebben geen plezier in bewegen of vinden gezonde voeding niet lekker. Hierdoor kan het gebeuren dat kinderen meer in gewicht toenemen dan gezond voor ze is. Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op overgewicht/obesitas op volwassen leeftijd. Op jonge leeftijd kan uw kind moeite hebben met bewegen/sporten, zich schamen, gepest worden en zich onzeker en eenzaam voelen. Ook is er meer risico voor het al op jonge leeftijd ontstaan van gewrichtsklachten, suikerziekte, astma, hartklachten en/of psychische problemen.

Beweegprogramma KidsFit! door Fysiotherapie MTC

KidsFit! is een multidisciplinair beweegprogramma voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar met overgewicht. Het programma biedt kinderen met overgewicht de mogelijkheid naar een fitter en gezonder leven.

Het programma is een groepsbehandeling bestaande uit bewegen met de kinderfysiotherapeut en voorlichting door de diëtist. Het programma duurt 6 maanden. Indien noodzakelijk kan de psycholoog er ook bij betrokken worden.

Doel van het KidsFit! programma

Het doel van het KidsFit! programma is:

 • Het toenemen of terugvinden van het beweegplezier van het kind
 • Het verbeteren van de fysieke fitheid van het kind
 • De bewustworden en verandering van de leefstijl binnen het gezin
 • Omgaan met eten, leren proeven en leren keuzes te maken. Plezier in eten is daarbij het uitgangspunt.

Overgewicht

Overgewicht kan veel gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Het is een groeiend probleem en kan leiden tot diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten etc. Door het overgewicht kan men moeilijker bewegen. Dit belemmert vervolgens het verhogen van het activiteitenniveau. Het is goed om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Wanneer het gewicht vermindert, gaat het bewegen makkelijker en voelt men zich fitter en beter in zijn vel.

Heeft u al veel diëten geprobeerd en heeft u last van het jojo-effect? Bent u gemotiveerd om aan uw leefstijl te werken (beweging en voeding) en is er medisch sprake van overgewicht? Dan is het beweegprogramma Fit Afvallen wellicht iets voor u.

Beweegprogramma Fit Afvallen door Fysiotherapie MTC

Binnen dit beweegprogramma draait het om het vinden van de juiste balans tussen bewegen en gezonde voeding. Tijdens het beweegprogramma wordt daarom intensief samengewerkt met de diëtist. U krijgt individuele begeleiding en advisering door een diëtist, voor een gezond en verantwoord, maar ook haalbaar eetpatroon.

Het beweegprogramma Fit Afvallen heeft een tijdstraject van 14 weken, waarin er gedurende 12 weken 2x per week getraind wordt. In deze periode heeft u ook afspraken bij de diëtist. Na afloop van dit beweegprogramma is er de mogelijkheid door te stromen naar onze FysioFitness of kunt u een andere passende beweegvorm kiezen.

Vraag ons of u op basis van medische indicatie in aanmerking komt voor vergoeding van dit beweegprogramma.

Lage rugklachten

Lage rugklachten is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Maar liefst 60% – 90% van Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met rugklachten. Rugklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Naast rugpijn kun je bijvoorbeeld ook last hebben van spierspanning, stijfheid, een beperking van de beweeglijkheid of een vermoeid gevoel in de rug. Uitstralende pijn naar het been kan wijzen op een hernia.

Door deze klachten word je beperkt in bepaalde activiteiten tijdens het dagelijks leven, het werk of bij het uitoefenen van sport en hobby’s. Dit kan een grote impact hebben op je leven en zelfs leiden tot ziekteverzuim.

 

Core stabiliteit van de rug

Core betekent letterlijk ‘kern’ en is het spierkorset van de rug. Je ‘core’ bestaat maar liefst uit 29 spieren. Door specifieke training kan de rug beter gestabiliseerd worden en wordt de belastbaarheid vergroot. Dit spierkorset bestaat uit buikspieren, bilspieren, de grote rugspieren, de kleine rugspieren en bekkenbodemspieren.

Bij core training gaat het niet om de kracht maar om de samenwerking van al deze spieren. Dit om stabiliteit en flexibiliteit te leveren. Door het aanspannen van de ‘core’ wordt de stabiliteit van de rug en bekken versterkt. Hierdoor kun je rechtop blijven zitten, staan, buigen en bewegen. Core stabiliteit is bij vrijwel alle lichamelijke activiteiten nodig.

 

Beweegprogramma - Controle over uw rug

Heeft u al jaren last van uw onderrug? Voelt uw rug moe aan tijdens lang zitten en lang staan? Heeft u moeite om een ‘goede houding’ te zoeken? Wellicht is het beweegprogramma – Controle over uw rug iets voor u.

Dit beweegprogramma is speciaal ontwikkeld om uw rugklachten actief tegen te gaan. Tijdens dit programma wordt de core-stability intensief getraind en worden er adviezen omtrent houding en tiltechnieken gegeven. Uit recent onderzoek is gebleken dat de core-stability training en het toepassen daarvan in de praktijk zeer effectief is ter voorkoming van rugklachten. Het is een training van het samenspel tussen de grote rugspieren, de kleine rugspieren en de buikspieren.

Het oefenprogramma duurt 12 weken en is opgebouwd uit 3 periodes gericht op controle, stabiliteit en functie van de spieren. Tijdens en na het oefenprogramma wordt er een plan gemaakt om de verkregen core stabiliteit te behouden.

Artrose

Kraakbeen tussen de gewrichten zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen van één of meerdere gewrichten achteruit gaat; het wordt dunner en zachter.  Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen.  Aan de rand van het gewricht vormen zich zichtbare en voelbare knobbels. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. In veel gevallen is het gewricht van de knie of de heup aangetast.

Naast pijn, kunnen er geleidelijk problemen ontstaan bij allerlei bewegingen zoals lopen, traplopen, in en uit de auto stappen, fietsen of schoenen aantrekken. Bij artrose in de heup zit de pijn meestal in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. Soms straalt de pijn uit naar het bovenbeen en de knie. Bij artrose in de knie zit de pijn meestal in en rondom de knie. Soms kan de pijn ook in het bovenbeen of de heup gevoeld worden. Daarnaast is stijfheid een verschijnsel wat vaak optreedt.

Rust roest

Voelen uw gewrichten (knie- en of heup) stijf aan? Doet het ook pijn wanneer u ze beweegt? Heeft u daardoor moeite met lopen? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Het omgekeerde is echter waar! Het is juist extra belangrijk om te blijven bewegen wanneer u artrose heeft. Als u minder beweegt, treden klachten eerder op terwijl uw mogelijkheden steeds verder afnemen.

 

Beweegprogramma Artrose

Speciaal voor mensen met artrose is er een beweegprogramma ontwikkeld. Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma begeleidt de fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. Onze oefentherapie richt zich vooral op het versterken van de spieren rondom het aangedane gewricht en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Verder heeft de oefentherapie tot doel de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren en het lopen te vergemakkelijken. Naast het oefenen onder begeleiding worden ook oefeningen voor thuis meegegeven. Bent u om wat voor reden dan ook niet in staat deel te nemen aan het beweegprogramma artrose is er ook de mogelijkheid individueel bij ons te revalideren.

Wat kan het u opleveren? Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U leert met zo min mogelijk beperkingen om te gaan met artrose.

Longaandoeningen

Voor verschillende longaandoeningen bieden wij binnen onze praktijk longrevalidatie aan.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen vernauwd door regelmatige ontstekingen. Door de ontstekingen zijn er vaak klachten zoals hoesten en het opgegeven van slijm. Het ademen gaat hierdoor vaak lastiger. Bij longemfyseem zijn de longblaasjes beschadigd waardoor de elasticiteit afneemt en kortademigheid het gevolg is.

Bij astma zijn er continue kleine ontstekingen in de longen. Mensen met astma zijn vaak benauwd en hoesten veel.

Wij behandelen ook patiënten met interstitiële longziekten als longfibrose en sarcoïdose. Longfibrose is een ophoping van littekenweefsel bij de longblaasje en sarcoïdose zijn ontstekingen in meerdere organen of weefsels van het lichaam.

Veel mensen met een longaandoening worden beperkt in het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten zoals werk, hobby en sport.

Longrevalidatie

Longrevalidatie is voor longpatiënten, die ondanks goede medicatie last hebben van klachten zoals benauwdheid/kortademigheid, een afgenomen conditie/spierkracht, beperkingen in de dagelijkse activiteiten, problemen met ophoesten van taai slijm en vermoeidheid.

Naar aanleiding van de intake en metingen wordt er gekozen voor een bepaald behandelplan /-programma. Dit kan een beweegadvies met enkele individuele sessies zijn, gericht op ademhaling, ontspanning en het eventueel leren van functioneel hoesten om slijm te verminderen.  Daarnaast hebben wij een tweetal revalidatieprogramma’s, te weten een verkort revalidatieprogramma gedurende 6 weken, 2 x per week en een volledig revalidatieprogramma gedurende 12 weken, 2 x per week. Beide revalidatieprogramma’s zijn er op gericht om op een gepaste manier te leren bewegen met een longaandoening.

Na het revalidatieprogramma kunt u doorstromen in de fysio- of medische fitness, waarvoor een individueel trainingsprogramma zal worden opgesteld.

Vitaal met Diabetes Mellitus

Vitaal met Diabetes is een beweegprogramma in combinatie met voedingsadviezen en voorlichting voor patiënten met Diabetes Mellitus. Regelmatig bewegen heeft positieve effecten op de gezondheid, zoals bloeddruk en cholesterol. Tevens heeft het ook een positief effect op de bloedglucosespiegel. Om deze reden is bewegen een belangrijk onderdeel in de behandeling van diabetes patiënten. Bij mensen die regelmatig bewegen verbetert de werking van insuline en daarmee de bloedsuikerspiegel.

Beweegprogramma Diabetes Mellitus door Fysiotherapie MTC

Veel diabetespatiënten hebben nog weinig ervaring met training. Speciaal voor deze groep is dit beweegprogramma ontwikkeld. De doelstelling van het programma is: leren en ervaren dat training een positief effect heeft op lichaam en geest.

Diabetes en voeding

Diabetes Mellitus en voeding zijn twee zaken die niet van elkaar te scheiden zijn. Een goede voeding vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de behandeling van uw diabetes. Het uitgangspunt is een gezonde, gevarieerde voeding waar extra aandacht besteed wordt aan de koolhydraten, vetten en het goed verdelen van de voeding. Een goed lichaamsgewicht is belangrijk. Het verlies van enkele kilo’s kan het bloedglucosegehalte al verbeteren. Daarom wordt u tijdens dit programma ook individueel begeleid door een diëtiste.